Viata pe sarma

Posted by

M-am intrebat de foarte multe ori cum unii oameni pot sa-si depaseasca limitele, cum pot oare sa faca fata stresului sub diverse forme si niciodata sa nu se piarda cu firea. Poate ca in adancul sufetului meu stiu raspunsul la toate aceste intrebari, dar mai cu seama ar trebui sa-mi raspund imi primul rand mie la o intrebare foarte importanta.

Cat de ridicat este nivelul increderii si arespectului fata de tine?

Desi nu este o intrebare grea imi dau seama ca foarte multi dintre noi avem probeleme cu increderea si respectul de sine. Nu stiu de unde am luat aceste deprinderi, nu stiu ce ne-a facut sa ajungem aici sau poate pur si simplu unii dintre noi avem o mentalitate diferita fata de cei mai cu „tupeu”. Daca as spune ca stiu de ce se intampla aceste lucruri ar fi o minciuna si nu vreau asta. Dar mai stiu ca lucrul acesta s-a intamplat din cauza unor factori precum:

  • respectarea unor norme mult prea dure impuse de societate;
  • starea de rusine implementata de parinti in anii copilariei, dar si in anii de adolescenta;
  • toate regulile impuse de scoala incepand de la nu vorbiti neintrebati si tineti-va mainile la spate;
  • apoi cred ca ar mai fi o discutie si despre ceea ce crede si cum te vede societatea in care traiesti si cum se raporteaza la tine; Iar aici ma refer la placerea unor oameni de as denigra semenii;

Pe de alta parte stiu ca trebuie sa fim putin mai maleabili in ceea ce ne priveste anumite persoane din jurul nostru, caci niciodata nu vom putea fi pe placul tuturor. Si uite asa am putea spune ca facem un slalom pe sarma la inaltime. Nici nu vreau sa ma gandesc ce efect pot avea toate lucrurile pe care eu le-am enumerat mai sus asupra unui om ce nu mai are incredere si respect fata de sine.

De fapt stiu prea bine ce se poate intampla si ce efect poate avea – acea persoana poate avea parte de o depresie severa. Iar acum dupa tot ce am scris aici, chiar ma intreb cum de unii oameni au incredere in ei si isi gasesc forta de a merge mai departe, chiar daca viata lor este pusa in pericol si atarna de un fir de ata.

Chiar nu imi pot explica cum pot acesti oameni sa aiba atat de multa incredere in ei sau poate ca toata aceasta incredere si-au format-o de-a lungul anilor si au fost sprijiniti sa faca acest lucru. Oricum multe dintre aceste lucruri raman o enigma pentru mine, dar chiar si asa imi place sa privesc cum unii oameni isi asuma riscuri de genul acesta.